[subcontent;block=div] [subcontent.content]

Angelo Gaja en Winkler in Noordwijk | Stan Huygens Journaal | De Telegraaf

Datum: 12-12-1985

angelo gaja en heinz winkler***

Nog maar een paar maanden geleden organiseerde Ine Droogh-Goossens van het sterren-restaurant De Graaf van het Hoogveen in Noordwijk een diner met hoogstaande wijnen uit Duitsland.

LOUIS LATOUR

Deze week deed ze hetzelfde met de Italiaanse wijnen van Angelo Gaja uit Barbaresco. En het moet gezegd: Ine heeft een goede neus, want er was weer heel wat interessants te proeven. Gaja, die voor deze gelegenheid speciaal was komen overvliegen heeft druiven uit de Franse topgebieden aangeplant in Italië. Dit gebeurt vaker ook in Frankrijk zelf. Het beroemde wijnhuis Louis Latour bijvoorbeeld heeft de Chardonnay-druif, waarvan ze hun peperdure zo niet onbetaalbare witte Bourgognes maken, aangeplant in de Ardèche. De grond is daar goedkoop en men heeft de wijngaarden zo ingericht, dat de kosten van de oogst gedrukt kunnen worden.

cabernet sauvignon

Onder de naam "Chardonnay" verkoopt Louis Latour nu deze witte wijn met tal van kenmerken van een mooie witte Bourgogne tegen een redelijke prijs. De Chardonnay 1984 van Gaja lijkt erop, maar heeft een mooier bouquet vol prachtige kruidige geuren. Ook zijn Barbera d'Alba Vignarey 1983 was uiterst verrassend door de jonge elegante smaak. Koel geserveerd leek hij op sommige rode topwijnen uit de Loire met een lichte Beaujolais-invloed. Evenals het legendarische huis Antinori plantte Gaja ook Cabernet Sauvignon, de favoriete druif uit de Bordeaux-streek.

darmagi

Het resultaat is zijn Darmagi 1983, die geen Italiaanse appellation mag dragen, vanwege de Franse druif. Gaja doet op deze heerlijke wijn de langste en duurste kurk (6cm) die ik ooit tegenkwam. Zijn Barbaresco uit 1982 was ook veelbelovend, maar werd te jong gedronken. Zijn Barbaresco uit 1978 en 1961 vielen mij tegen. Ik vermoed, dat de vinificatie-methodes de laatste jaren drastisch vebeterd zijn. Men maakt gewoon veel betere wijnen dan vroeger in Italië, vooral in de Piedmonte. En dat valt op als je oudere jaren drinkt.

hubrecht duijker

Onze nationale wijnschrijver Hubrecht Duijker overweegt nu zijn volgende standaardwerk aan Piedmonte te wijden. Er werd weer buitengewoon goed gekookt in de Graaf van het Hoogveen. Dat vond ik niet alleen, maar ook mijn buurman Heinz Winkler, de chef-kok van Tantris in München. Heinz heeft drie sterren van de Michelin-gids en behoort daarmee tot de exclusieve groep topkoks als Bocuse, Chapel, Haeberlin en Vergé. Hij kreeg die drie sterren al op 31-jarige leeftijd en was daarmee de jongste kok, die ooit zo hoog scoorde. Heinz was dik tevreden over de prestaties van zijn jonge collega in Noordwijk.

Het einde van de avond had nog een verrassing in petto. Het echtpaar Droogh heeft een belendend perceel gekocht en een doorgang gemaakt onder het parkeerterrein. Van die doorgang werd meteen een schitterende wijnkelder gemaakt. Joop Droogh bouwt alles eigenhandig, waardoor de kosten tot 1/3 worden teruggebracht.

 

  • vlnr Heinz Winkler, Hubrecht Duijker, Ine Droogh-Goossens, Angelo Gaja en Joop Droogh
  • vlnr Ine Droogh-Goossens, Heinz Winkler, Thomas Lepeltak, Hubrecht Duijker, Carlo Romeggio, Angelo Gaja
  • Ine Droogh-Goossens en Heinz Winkler
  • vlnr Gert Crum, Udo Buys
  • Angelo Gaja en Hubrecht Duijker
  • Angelo Gaja, Hubrecht Duijker en Thomas Lepeltak
  • guest list
  • Louis Kat, Jan van Lissum, Gert Crum en  ?Alle genodigden 
  • nieuwe wijnkelder van de Graaf van het Hoogveen
  • nieuwe wijnkelder van de Graaf van het Hoogveen
  • Angelo Gaja en Carlo Romeggio
  • Ine Droogh-Goossens en René Verkerk
  • Truus Hooft, Ine Droogh-Goossens, Hanny van den Horst en Emmy Huf
  • Eric Sauter, Louis Kat en Thomas Lepeltak
  • vlnr Eric Sauter, Wulf Engel, Jan van Lissum en Louis Kat
  • Marga van den Heuvel, Truus Hooft, Herry Padberg en Els Kool
  • Thomas Lepeltak, Olly van Dijk, Mariëlle Ruskauff en Hubrecht Duijker

 

Auteur: Thomas Lepeltak | De Telegraaf | Stan Huygens Journaal